ΝΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Nikas DimitriosΟ καρδιοχειρουργός Νίκας Δημήτριος του Ιωάννου κατάγεται από το Αρφαρά Μεσσηνίας. Η στοιχειώδης εκπαίδευσή του άρχισε από τη Μεσσηνία και τελείωσε στη Ν. Σμύρνη αριστούχος καθ’ όλη τη διάρκεια. Τελείωσε την Ευαγγελική Σχολή Ν. Σμύρνης (Γυμνάσιο και Λύκειο) και εισήχθη μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1970.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή με άριστα (2ος στην ορκωμοσία) και ήτο αριστούχος καθ’ όλη την διάρκεια των ιατρικών σπουδών. Λόγω της ανωτέρου επίδοσης ήτο υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και τα έξι χρόνια στης φοιτήσεώς του. Εξετέλεσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις (28 μήνες) ως Έφεδρος Αξιωματικός Υγειονομικού και εν συνεχεία εξεπλήρωσε την υποχρέωσή του ως Αγροτικός Ιατρός στο Νοσοκομείο Καλαμών (1ος χρόνος).

Το 1979 απέκτησε το E.C.F.G. και το 1980 το V.Q.E. και μετέβη στις Η.Π.Α. όπου εγένετο δεκτός για την ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στο Saint Marys Hospital (Yale Affiliated Hospital).

Κατά τη διάρκεια εκπαίδευσής του στη Γενική Χειρουργική διετέλεσε και έξι μήνες στο φημισμένο Νοσοκομείο Memorial Sloan-Kettering New York στη χειρουργική ογκολογία. Το 1982 απέκτησε το F.L.E.X. (Ιατρικό Δίπλωμα Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος), κατόπιν γραπτών εξετάσεων. Το 1983 παράλληλα και ως μέρος της εκπαίδευσής του στην Γενική Χειρουργική έλαβε την διδακτορική του διατριβή (Post Doctoral Fellowship) με θέμα : «Καρδιακές και περιφερικές διαταραχές σε απόφραξη λεπτού και παχέος εντέρου» από το Πανεπιστήμιο του Yale.

Το 1986 απέκτησε τον τίτλο του Chief Resident της Γενικής Χειρουργικής και το 1989 τον τίτλο “Chief Resident της Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου του Yale.
Αποφοίτησε από την Καρδιο-χειρουργική του Πανεπιστημίου του Yale to 1989.

Εν συνεχεία για δύο χρόνια εργάστηκε ως καρδιοχειρουργός στο μεγαλύτερο ιδιωτικό practice καρδιοχειρουργικής στο Dayton με τον Sylver Weinberg (Πρόεδρο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας). Το 1991 σε ηλικία 39 ετών έγινε Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αλαμπάμα και παρέμεινε στην θέση αυτή μέχρι τον Ιούλιο του 1996. Εν συνεχεία μετοίκησε στην Ελλάδα οικογενειακώς και εγκαταστάθηκε μέχρι σήμερα κατ’αρχάς στο «ΥΓΕΙΑ» και εν συνεχεία στο «Ιατρικό Αθηνών» ως Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής.

Το 1987 απέκτησε τον τίτλο ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής στην Αμερική (American Board of Surgery) και το 1990 τον αντίστοιχο τίτλο στην Καρδιοχειρουργική (American Board of Thoracic Surgery) κατόπιν γραπτών και προφορικών εξετάσεων. Απέκτησε τους αντίστοιχους τίτλους ειδικότητας και στην Ελλάδα, για μεν την Γενική Χειρουργική το 1988, για δε τη Θωρακοχειρουργική το 1991.

Ο τίτλος ειδικότητας της καρδιοχειρουργικής (American Board of Thoracic Surgery) ανανεώθηκε δύο φορές κατόπιν εξετάσεων το 2000 και το 2008, αντιστοίχως.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική (16 χρόνια) διετέλεσε clinical instructor στην Χειρουργική, στο Πανεπιστήμιο Yale, καθώς επίσης και στο Wright State University Dayton Ohio.

 

 

Είναι μέλος των επιστημονικών εταιρειών :

 1. Fellow of the American College of Surgeon
 2. Fellow of the American College of Chest Phycisian
 3. Fellow of the American College of Cardiologist
 4. Member of the Society of Thoracic Surgeons (Θωρακοχειρουργική Εταιρεία Αμερικής)
 5. Μέλος της Εταιρείας των IVY League People
 6. Μέλος της Ελληνικής Θωρακοχειρουργική Εταιρείας
 7. Α.Μ.Α. (American Medical Association)

Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας στην Αμερική ο κος  Νίκας συμμετείχε ως πρόεδρος των εξής επιτροπών :

 1. Intensive Care Unit Committee (University of  South Alabama)
 2. Drug Utilization Evaluation Committee (University of  South Alabama)
 3. Trauma Committee (University of  South Alabama)
 4. Transfusion Committee (University of  South Alabama)
 5. Operating Room Committee (University of  South Alabama)
 6. Medical Staff Quality Assessment and Improvement Committee
 7. Finance Committee
 8. Case Management Steering Committee

Ήτο κριτής άρθρων στα περιοδικά:

 1. Annals of Thoracic Surgery
 2. Southern Medical Journal
 3. Καρδιά – Αγγεία
 4. Hellenic Journal of Cardiology (H.J.C.)

Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει δώσει πάνω από 80 διαλέξεις και ομιλίες σε συνέδρια, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία τόσο εντός της ελληνικής επικράτειας όσο και στην Αμερική.

Ο κος Νίκας συμμετείχε επίσης σε δεκάδες συνέδρια, ελληνικά και διεθνή, ως σχολιαστής ή Πρόεδρος διαλέξεων και ομιλιών.

Έχει δημοσιεύσει 35 άρθρα γύρω από θέματα Γενικής Χειρουργικής, Καρδιοχειρουργικής, Θωρακοχειρουργικής και Καρδιολογίας.

 

 

Ο κος Νίκας κατά την διάρκεια των τελευταίων 22 ετών όπου άσκησε την καρδιοχειρουργική ειδικότητα στο Yale, Πανεπιστήμιο South Alabama, «ΥΓΕΙΑ» και «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών» έχει επιτελέσει πάνω από 7.000 επεμβάσεις εγχειρήσεως ανοικτής καρδιάς σε όλο το φάσμα της καρδιοχειρουργικής ειδικότητος όπως :

 

 1. Εγχειρήσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (by pass) με ή χωρίς τη χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας
 2. Εγχειρήσεις βαλβίδων πλαστική ή αντικατάσταση (αορτικής – μιτροειδούς – τριγλώχινος – πνευμονικής)
 3. Εγχειρήσεις συγγενών παθήσεων στους ενήλικες (μεσοκολπική επικοινωνία, μεσοκοιλιακή επικοινωνία, ισθμός αορτής, ανοικτός βοτάλιος, νόσος Ebstein κ.τλ.)
 4. Παθήσεις αορτής (ανιούσης, τόξο, κατιούσης), Ανευρύσματα, Διαχωρισμοί, Τραυματικές ρήξεις
 5. Παθήσεις αορτικής ρίζας (Bentall)
 6. Παθήσεις περικαρδίου

 

Κατηγορίες: Uncategorized. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.